Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Молдова 300

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуска на Молдова 300
Коментари Харесай

ЕБВР отпуска на Молдова 300 милиона евро

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) отпуска на Молдова 300 милиона евро.

Средствата са за повишаване на енергийната сигурност посредством придобиване на стратегически газови запаси, с цел да добави тези, които Русия сега дава през Украйна.

Това заяви IPN, като цитира известие за пресата.

Заемът ще финансира до една пета от планувания импорт на газ от Молдова за 2022 година, който е уязвим от евентуално спиране вследствие на войната с Украйна. В момента целият импорт идва от съветската компания Газпром по контракт, който изтича през 2026 година

Заемът, провиснал в границите на рамката на Банката за резистентност и занаят от 2 милиарда евро в поддръжка на Украйна и прилежащите наранени страни, ще бъде разграничен на два транша.

Спешен транш от 200 милиона евро ще бъде използван в случай на спиране на доставките, до момента в който спомагателни 100 милиона евро ще бъдат употребявани за основаване на стратегически запас от газ, който да се съхранява в Румъния или Украйна, с цел да се избегнат сезонни скокове на цените и да се усъвършенства енергийната сигурност.

Неотдавнашният прогрес в използването на третия енергиен пакет на Европейски Съюз и стартирането в употреба на интерконектор за газ сред Румъния, членка на Европейски Съюз, и Молдова през 2021 година, който беше финансиран от Европейска банка за възстановяване и развитие, значи, че Молдова към този момент разполага с механически средства, с цел да замести даването от центрове на Европейски Съюз при положение на доставка спиране.

" Тези планове на Европейска банка за възстановяване и развитие дават избавителна линия за Молдова, както като оказват помощ за диверсификацията на източниците на доставки, по този начин и като дават опция на страната да внася 100 % от енергийните си потребности от Европейски Съюз през интерконектора през лятото и до 60 % през лятото зимата ", сподели Матео Патроне, ръководещ шеф на Европейска банка за възстановяване и развитие за Източна Европа и Кавказ.

Правителството на Молдова разреши на Energocom да набира газ от различни източници на пазара чрез осъществяване на търгове основно на границите на Европейски Съюз и Украйна. Това разрешава на Европейска банка за възстановяване и развитие да изплаща заема непосредствено на авансово квалифицирани снабдители от Европейски Съюз, определени от Енергоком и утвърдени от Европейска банка за възстановяване и развитие в сходство с разпоредбите на Европейска банка за възстановяване и развитие за публични поръчки. Транзакцията е структурирана по този начин, че да подсигурява цялостна прозрачност и проследимост на постъпленията по заема.

Европейска банка за възстановяване и развитие е водещ институционален вложител в Молдова и към днешна дата е инвестирала повече от 1,5 милиарда евро в страната посредством 154 плана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР